Informace o aktivitách a jednání sekce Historická Olomouc VSMO pro vznik Muzea pevnosti v Olomouci

 

informátor č. 2

Historie olomoucké pevnosti je součástí naší minulosti. Poznávejme ji, poučme se z ní a informujme o ní návštěvníky našeho města.

Po delší době vychází náš informátor č. 2. Mezitím se událo mnohé. Proběhla jednání s primátorem města ing. Martinem Tesaříkem, ředitelkou Vlastivědného muzea dr. Hoškovou a ministrem kultury Pavlem Dostálem. Protože se zdál být vznik muzea v Korunní pevnůstce nereálný v nejbližší době a naskytla se šance na expozici v soukromém objektu fortu č. XIII. na Nové Ulici, ustaly naše aktivity. Byly však zajištěny velmi úspěšné prohlídky fortů č. XIII. a fortu na Tabulovém vrchu. Zájem veřejnosti byl nečekaně velký, byly rovněž publikovány informace o našich aktivitách v tisku. V únoru 2004 byla mgr. Miroslavem Papouškem provedena obsáhlá a velmi úspěšná přednáška o fortové pevnosti Olomouc ve Václavkově sále Vlastivědného muzea. Přednáška byla doplněna o fotografickou dokumentaci a staré plány pevnosti a jednotlivých typů fortů.

V září 2003 vyšla velmi obsáhlá a dobře zpracovaná kniha „Pevnost Olomouc“. Proto došlo ke změně našeho záměru na vydání Malého průvodce po pevnosti. Je připravováno vydání Malého průvodce po olomoucké fortové pevnosti, který by formou mapy Olomouce se zaznačením jednotlivých objektů – fortů seznámil veřejnost s významnou památkou vojenské historie.

Nyní se opět otevírá možnost na zřízení Muzea pevnosti v objektu prachárny v Korunní pevnůstce, jejíž areál byl předán armádou městu Olomouci .

Olomoucká vojenská historie sahá hluboko do středověku, kdy bylo město opevněno kamennými hradbami, jež využívaly charakter terénu. Zvláště významné byly skalnaté stěny na jižní a východní straně města a vodní toky, jež tvořila ramena řeky Moravy a jejích přítoků. Z tohoto období se zachovaly celé úseky středověkých hradeb i některé brány – jako je tzv. Židovská branka a zazděná brána v hradbě býv. Kláštera Všech svatých.

Významným, i když pro město zničujícím obdobím, byla třicetiletá válka. Město bylo 14. června 1642 dobyto švédskou armádou a sloužilo po dlouhých osm let jako její nejdůležitější základna na Moravě.

Po opětovném selhání obrany města během prusko rakouské války o habsburské dědictví v roce 1742 bylo ihned po odchodu pruských vojsk rozhodnuto o vybudování

„Císařsko-královské hlavní hraniční pevnosti Olomouc“.

Byla zbořena všechna blízká předměstí a kolem města byl vybudován prstenec hradeb a bastionů barokní pevnosti. Ihned po jejím dostavění se její význam osvědčil v roce 1758, kdy město opět oblehla pruská vojska. Pevnost však odolala a nepřáteská armáda musela spěšně odejít po zničení zásobovacích kolon u Damašova nad Bystřicí.

Slavné vítězství nad nepřítelem oslavovali každý rok olomoučtí ostrostřelci na slavnosti v den vítězství 2. července. Význam olomoucké hraniční pevnosti narůstal i v dalších letech a proto bylo rozhodnuto bastionovou pevnost v první polovině 19. století doplnit o jednotlivé forty, které vzdalovaly útočné linie děl nepřítele od města. V letech 1839 – 1876 tak byla vybudována soustava 23 pevnůstek – fortů, která vytváří kruh kolem města. Tato pevnostní soustava nemá obdobu v České republice a je velmi významná i v celoevropském kontextu. Její význam byl využit císařským dvorem v revolučním roce 1848, kdy se sem přestěhoval vídeňský dvůr a na císařský  trůn byl v Arcibiskupském paláci dosazen císař František Josef I., který pak vládl Rakousku – Uhersku po dlouhých 68 let.

Fortová pevnost již nebyla využita vojensky, v roce 1866 ji pruská armáda obešla a proto bylo později v roce 1876 rozhodnuto o jejím zrušení. Postupně byly odbourány bastiony svírající město a zbořeny brány, které nevyhovovaly modernímu provozu. Zachovaly se však velmi významné úseky hradeb, Lokateliho bastion a Terezská brána. Jako nejvýznamější úsek je ve své celistvosti zachovaná Korunní pevnůstka v Bezručových sadech. V jejím areálu se nachází stavba prachárny pocházející z doby výstavby pevnosti v polovině 18. století. Prachárna je chráněna jako nemovitá kulturní památka a je  bez velkých nákladů vhodná na využití pro muzejní účely. Jako sociální zázemí a pro administrativu je využitelný přilehlý objekt strážnice, jež je bohužel po požáru a vyžaduje rekonstrukci. Vnitřní plocha přilehlého bastionu by se dala využít na vybudování amfiteatru pro kulturní účely a k využití pro ukázky vojenských šermířských soubojů.

S historií pevnosti je úzce svázaná dlouhá historie olomoucké vojenské posádky. Její význam v minulosti kolísal, ale byla vždy důležitou součástí rakouské vojenské strategie.

Vojenská historie olomoucké posádky a jednotlivé objekty pevnosti zachované do dnešních dnů jsou důležitým svědectvím života v dějinách města. Jsou stejně tak významné jako je historie olomouckého měšťanstva a památky církevní minulosti i současnosti. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti o prohlídky a přednášky věnované olomoucké pevnosti se jeví velmi vhodné využití pro turistický ruch, osvětu a vlastivědu.

V nedávné minulosti byla za spolupráce muzea a armády vytvořena expozice a model bastionové pevnosti, který byl vystavený v Domě armády. I v současné době je město Olomouc a jeho vojenské velitelství s posádkou významnou součástí evropské obranné strategie. Vybudování muzea s vojenskou tematikou v pevnostních objektech se osvědčilo ve městě Josefov ve východních Čechách nebo např. v Komárně na Slovensku.

V současnosti Armáda České republiky postupně opouští většinu vojenských pevnůstek – fortů v okolí města. Několik z nich je využitelných pro vznik muzejní expozice. Vzhledem k blízkosti centra a zachovalosti objektu v Korunní pevnůstce v Bezručových sadech je toto umístění muzea přímo ideální.

Hrdost na minulost vlastního města a atraktivita vojenských památek předurčují úspěšnost projektu vybudování Muzea pevnosti v Olomouci.

V Olomouci 7. dubna 2004

Informátor č. 1

Při přípravě Novoroční vlastivědné vycházky členů sekce Historická Olomouc u Korunní pevnůstky proběhlo informativní jednání na Odboru koncepce a rozvoje, kde jsme poznali nedávnou minulost a současný stav objektu. V architektonické studii atelieru Bonmot z března 2001, se navrhuje vytvoření muzea olomoucké pevnosti jako jedné z variant využití budovy prachárny. Objekty Korunní pevnůstky jsou v majetku města Olomouce, hradba Korunní pevnůstky, prachárna a strážnice jsou památkově chráněny.

Novoroční vycházka se konala 1. ledna 2003 ve 14 hodin před vchodem do Korunní pevnůstky v Bezručových sadech. PhDr. Milan Tichák na ní informoval o historii předměstských osad před vznikem pevnosti i o nedávné minulosti, během níž tyto prostory několikrát změnily svoji tvář. Předseda HO Ján Kadlec informoval přítomné o současném stavu a možnosti využití prachárny na muzeum olomoucké pevnosti.

Všichni přítomní podpořili výzvu na vytvoření Muzea olomoucké pevnosti.

Iniciativu Historické Olomouce podpořil výbor Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci na svém jednání  7.1.2003.  

Beseda o budoucnosti prostoru tržnice 21.1. na níž zazněla možnost využití prostor Korunní pevnůstky pro muzeum pevnosti.

29.1.2003 proběhlo jednání s ředitelem Národního památkového ústavu v Olomouci ing. arch. Karlem Biňovcem, které se týkalo podpory vzniku Muzea olomoucké pevnosti v prachárně Koruní pevnůstky, možnosti dokumentace památek místního významu na území města Olomouce a spolupráce NPÚ se sekcí Historická Olomouc.

Ředitel NPÚ podpořil aktivity Historické Olomouce, byla domluvená přednáška mgr. Papouška a mgr. Zatloukala o Olomoucké pevnosti 20. března 2003. Další spolupráce pokračuje s Mgr. Miroslavem Papouškem a PhDr. Pavlem Michnou.

30.1.2003 proběhlo jednání s PhDr. Pavlem Pospěchem, vedoucím oddělení kultury na Krajském úřadě v Olomouci, jehož cílem byla rovněž podpora iniciativě za vznik Muzea olomoucké pevnosti. PhDr. Pavel Pospěch iniciativu podpořil a poskytl cenné rady pro další postup.

31.1 Zahrnování vykopané části vodní propusti u tržnice.

Informace výboru VSMO o jednání, podpora pro naši žádost o grant na miniprůvodce po olomoucké pevnosti 4.2.2003.

6. 2. Jednání s Mgr. Miroslavem Papouškem a PhDr. Pavlem Michnou o expozici muzea a přednášce o pevnosti na muzejním čtvrtku.

Schůzka s veteránisty  11.2.

19.2. Jednání s Mgr. Miroslavem Papouškem o podání žádosti na grant vydání miniprůvodce po olomoucké pevnosti.

25.2. Dohodnuta schůzka na čtvrtek 6.3. s předním znalcem Olomoucké pevnosti ing. Jiřím Zítkou.

V Olomouci 27. února 2003

Ján Kadlec, předseda VSMO - Sekce historická Olomouc